VirtualBox

Ticket #8854 (closed defect: obsolete)

Opened 3 years ago

Last modified 3 months ago

3D accelerator issues

Reported by: RPSchmitz Owned by:
Priority: critical Component: guest additions
Version: VirtualBox 4.0.6 Keywords:
Cc: Guest type: Linux
Host type: Windows

Description (last modified by frank) (diff)

I am having problems with the graphics pre-processor in Salome-Meca-2011.1 and have found that the problem lies with the 3D accelerator in Guest Additions (v4.0.6). This program is part of a finite element program. The main window where one would work on a model disconnects from the program and the program freezes up. The error or warning message that shows up in the terminal window is: OpenGL Warning: No pincher, please call crStateSetCurrentPointers() in your SPU. There have been other posts where folks working with graphics programs such as AutoCad have experienced similar problems. The only solution at this point appears to be to deselect the 3D accelerator box in Display in the VBox Manager. I have the following hardware and software in use when running this program: AMD Turion II Dual-core Mobile M500 (1 core used under VirtualBox)

ATI Mobility Radeon HD 4200 graphics card, v8.632.1.2000 driver (128MB memory used under VirtualBox and 3D acceleration presently disabled)

4GB Memory (1600MB memory used under VirtualBox)

Software:

Windows 7 professional, 64bit.

Oracle VirtualBox, v4.0.6, 64bit

Linux Ubuntu 10.10, 64bit

Salome-Meca 2011.2 and Code-Aster STA10.3, uses Salome 5.1.5

Hope this helps with finding a solution. Thanks.

Change History

comment:1 follow-up: ↓ 2 Changed 3 years ago by gojkok

I'm having the same problem here. I'm using VBox 4.0.8 on OpenSuse 11.04, and one of solution that is working, try to install old version of guestAdd, 3.2.1. After that you can enable 3D, and you will not have any problem.

comment:2 in reply to: ↑ 1 Changed 3 years ago by RPSchmitz

Replying to gojkok:

I'm having the same problem here. I'm using VBox 4.0.8 on OpenSuse 11.04, and one of solution that is working, try to install old version of guestAdd, 3.2.1. After that you can enable 3D, and you will not have any problem.

I installed Guest Additions v3.2.12 and enabled the 3D. Salome-Meca worked fine and previous issues with rendering element and node numbers in the meshing module are no more. Thus far no other issues have cropped up with this older version. Thanks for the tip.

comment:3 Changed 3 years ago by curts

I encountered a similar problem with VBox 4.0.8 and now 4.0.10. OpenGL lighting of a Gouraud shaded object renders black with 3D Acceleration enabled, but renders correctly (at a lower frame rate) when 3D Acceleration is disabled. This is true for both Ubuntu 10.04 (2.6.32-32-generic) and Debian 6 (2.6.32-5-686) guest OS, but not CentOS 5.5 (2.6.18-194.32.1.e15) guest OS where it works correctly.

CentOS 5.5 is using Mesa 6.5.1-7.8.el5, whereas Ubuntu and Debian 6 are using Mesa 7.7.1-lubuntu3 and 7.7.1-4, respectively.

The host OS is 32-bit Windows 7 Pro with Nvidia Quadro 2700m video.

comment:4 Changed 3 months ago by frank

  • Status changed from new to closed
  • Resolution set to obsolete
  • Description modified (diff)
Note: See TracTickets for help on using tickets.

www.oracle.com
ContactPrivacy policyTerms of Use