VirtualBox

Ticket #9303 (reopened defect)

Opened 3 years ago

Last modified 5 months ago

Cannot clone VM using VBox 4.1.0 because 'VBoxGuestAdditions.iso already exists' -> Fixed in SVN

Reported by: DavidA Owned by:
Priority: major Component: other
Version: VirtualBox 4.1.0 Keywords:
Cc: Guest type: other
Host type: other

Description

Discussed in community here:

 http://forums.virtualbox.org/viewtopic.php?f=1&t=43313&p=195119#p195119

I have a problem when using VBox 4.1.0 to clone a VM. I chose to clone the current state of one of my VM's and left the check box 'Reinitialize the MAC address of all network cards' clear.

I saw:

"Failed to clone the virtual machine <name>.
Cannot register the image ‘C:\Proqram FiIes\OracIe\VirtuaIBox\VBoxGuestAdditionsiso'
with UUID { <number> } because a CD/DVD image ‘C:\Proqram FiIes\OracIeVirtuaIBox/VBoxGuestAdditions.iso’
with UUID { <number> } already exists.

I then removed the guest additions ISO from the IDE Controller Storage Tree in Settings > Storage but I still got the same error.

I then tried to remove the guest additions ISO from Media Manager because it says that the iso is attached to snapshots 8 and 9 of my VM, but the 'Remove' button and menu options are disabled (greyed out).

perryg suggested:

Yes I have seen this very thing. You need to release the image from all of the snapshots as well. Usually this can be done in the media manager by selecting release for the guest additions . If however this does not work you need to start the snapshot and then use the device tab to remove it in each snapshot that still has it mounted. This has been reported before and AFAIK it was resolved, but now it appears that it has returned.

I have not succeeded in doing this yet.

So, in summary, the GUI clone tool does not work for my VM.

Attachments

RSD_Centos5_5_x86_64_A.zip Download (8.3 KB) - added by DavidA 3 years ago.
My .vbox file.
RSD_Centos5_5_x86_64_A (mpack).zip Download (9.1 KB) - added by DavidA 3 years ago.
Mannually corrected file (by mpack).
Error.png Download (23.1 KB) - added by DavidA 3 years ago.
Screenshot of error message.

Change History

Changed 3 years ago by DavidA

My .vbox file.

comment:1 Changed 3 years ago by DavidA

As a workaround, mpack provided a manually corrected .vbox file (RSD_Centos5_5_x86_64_A (mpack).zip) that I can successfully clone (attached).

Changed 3 years ago by DavidA

Mannually corrected file (by mpack).

comment:2 Changed 3 years ago by poetzsch

The error message you posted seems a little big strange formated. Can you confirm that in the first path the last slash (before VBoxGuestAdditions.iso) was "\" and on the second path "/"?

comment:3 Changed 3 years ago by DavidA

Yes, strange but true. I will try to attach a screenshot of the actual message box to convince you ;-)

Changed 3 years ago by DavidA

Screenshot of error message.

comment:4 Changed 3 years ago by poetzsch

  • Summary changed from Cannot clone VM using VBox 4.1.0 because 'VBoxGuestAdditions.iso already exists' to Cannot clone VM using VBox 4.1.0 because 'VBoxGuestAdditions.iso already exists' -> Fixed in SVN

Ok, this is the reason than. "\" is not the same as "/" on string comparison, but for paths it is ;). I have made a fix in SVN.

comment:5 Changed 3 years ago by DavidA

Ok, thanks!

comment:6 Changed 3 years ago by coeff

this is the actual error message virtualbox shows on windows while clonning:
 http://postimage.org/image/241yyncp0/
sure the guest additions has been installed.
without it there's no problem.
i'm stricken with the same problem.
i'm waiting it to be fixed in a short time or in the new release.

comment:7 Changed 3 years ago by frank

Can you confirm that this is finally fixed in VBox 4.1.2?

comment:8 Changed 3 years ago by DavidA

Yes, it looks ok now with VBox 4.1.2. However, I can't be entirely sure that the bug is fixed because we had to hack the original .vdi file to workaround the problem. I cannot test with the original files.

Thanks for your help.

comment:9 Changed 3 years ago by poetzsch

  • Status changed from new to closed
  • Resolution set to fixed

comment:10 Changed 14 months ago by shreyans

  • Status changed from closed to reopened
  • Resolution fixed deleted

This issue has still not been resolved. I'm using v4.2.6.

Just received the following message after 1hr of cloning. Very Annoying!!! Is this going to remain a feature of Virtualbox, so that ones has to modify the .vbox file after waiting for hours for the error message? Or is it planned to be fixed at some point?


Failed to clone the virtual machine Selenium.

Cannot register the DVD image 'C:\Users\patelshreyans\VirtualBox VMs\Selenium Clone2\Selenium Setup/VS2010Express1.iso' {b34f28cd-42e7-477f-8ea7-d51e686272c4} because a CD/DVD image 'C:\Virtual Machine\SELENIUM-VIRTUALBOX\Selenium Setup/VS2010Express1.iso' with UUID {b34f28cd-42e7-477f-8ea7-d51e686272c4} already exists.

Result Code: E_INVALIDARG (0x80070057) Component: VirtualBox Interface: IVirtualBox {3b2f08eb-b810-4715-bee0-bb06b9880ad2}


Version 0, edited 14 months ago by shreyans (next)

comment:11 Changed 5 months ago by NicholasW

Still happening in 4.2.10.

comment:12 Changed 5 months ago by smoioli

Still happening in 4.2.18.

Note: See TracTickets for help on using tickets.

www.oracle.com
ContactPrivacy policyTerms of Use