VirtualBox

Ticket #3085 (new defect)

Opened 5 years ago

Last modified 4 years ago

Bitdefender 2009 Hogs CPU!

Reported by: VolkerBause Owned by:
Priority: major Component: other
Version: VirtualBox 2.1.0 Keywords: Bitdefender Internet Security 2009 CPU hog?
Cc: Guest type: Windows
Host type: Linux

Description

Problem starts when I installed Bitdefender Internet Security 2009. My CPU usage shoots though the roof with usage remaining between 90 and 100%. I will try other Anti-Virus Internet Security solutions but selling Bitdefender 2009 licenses and being generally satisfied with Bitdefender performance on normal machines I don't see this as my 1st course of action. I am also not convinced yet that this only applies to Bitdefender. Only testing alternative Virus software will tell. As I suspect this to be a bug, I assume others may experience the same issue and I believe this needs urgent investigation because Windows Products are useless for Internet connectivity without a proper Anti-Virus scanner.

I am using OpenSUSE 11.1 on 2 machines, I installed Virtualbox 2.1.0 on both. Installed Windows XP 32 Professional on each which works as expected. Both machines use Host Interface Networking. I upgraded networking to Intel but PCNET Fast 3 produces the same error. I doubt that the problem listed below is a network problem as I disabled the interface at least once if I remember correctly in order to troublke shoot the issue. I tried various other settings to trouble shoot the problem. One machine uses Intel Core 2 Due CPU while the other use Intel Core 2 Quad CPU. One machine is a Green ASUS Rampage Formula Motherboard while the is a Intel DG965WH Motherboard. I have upgraded the ASUS board to the latest Factory Standing with Beta KDE 4.2 release but this makes no difference. Linux "top" command confirms CPU Usage as does the Windows XP Guest. I tried disabling as much as I could in Bitdefender but did not see any improvement. Processes that are hogging the CPU as per Windows XP Taskmanager are "bdagent.exe" @ +/- 90-100% and "vsserv.exe" @ +/- 1-5%. This is changing every second which suggest these processes are busy. The question is - Busy doing what? I am not running anything and if Bitdefender is not installed, the system is 95% idle. The Intel machine has Windows XP SP2 Installed. The Asus machine has Windows XP SP3 installed. I would appreciate if someboy could check this out to confirm my finding or point me in the right direction. I can try 64bit XP Pro but chose not to do so because early tests without anything revealed that 32bit XP outperformed 64bit XP on VirtualBox. I am aware that this should usually be the other way round and that was also my finding on VMWARE Server. I did however experience to many problems with VMWARE which were related to Virtual Machine Guests loosing time and Virtual Harddrive preformance being very sluggish. I need a Virtual machine that is faily responsive as it is my intention to use this for Pervasive Gateway and Perhaps MSQL Server for Software that does not support this in Linux.

Any suggestions in the form of Links are appreciated! I will try Kasperski Internet Security and Bitdefender Anti-Virus to see if I can detect any difference. I am in need of a urgent solution as I have a couple setups which use VMWARE which I would like to convert by means of complete re-install but I don't want to swap one set of problems for others.

Thanks! Best Regards Volker Bause

Change History

comment:1 in reply to: ↑ description Changed 5 years ago by jastern

i have the same problem. bitdefender 2009 and virtualbox (latest).

comment:2 Changed 5 years ago by Technologov

This should be considered normal bug, and not a blocker issue.

-Technologov

comment:3 Changed 5 years ago by sandervl73

  • Priority changed from blocker to major
Note: See TracTickets for help on using tickets.

www.oracle.com
ContactPrivacy policyTerms of Use