VirtualBox

Ticket #16682 (closed defect: fixed)

Opened 4 months ago

Last modified 4 weeks ago

Strange audio in latest couple of virtualbox audio

Reported by: netskink Owned by:
Priority: major Component: audio
Version: VirtualBox 5.1.20 Keywords:
Cc: Guest type: Linux
Host type: Windows

Description

Hello

I am currently using version VirtualBox Graphical User Interface Version 5.1.21 r114683 (Qt5.6.2) on a windows 7 host and an archlinux guest.

At this moment I only have alsa components and config files installed. I am not using pulse or jack.

If I use the alsa utils to play one of the alsa sammple wav files, it sounds clipped. Sometimes when I play the file it will not make any sound at all. If I use audacious or audacity to play a file it has the same problems.

Some files play with a odd sound, ie. they seem to be played to fast or the leading and trailing sounds are not there. Sometimes they don't even make a sound. No error is reported, just sound is off.

I have installed the guest additions. I have added my user to the audio /etc/group. The current stable release of virtualbox does not work at all. The previous version had similar issues but more severe.

Change History

comment:1 Changed 4 months ago by pal1000

It's not just Linux guests, I was able to replicate with Windows XP Embedded PosReady 2009 guest on Windows 10 Creators Update host.

comment:2 Changed 4 months ago by pal1000

v5.1.21 r114652 is unaffected on my system.

comment:3 Changed 4 months ago by pal1000

Windows 10 guest is unaffected on latest test build 115029 and previous ones when keeping default adapter. So this rules out that regression is on Intel AC'97 Audio only. netskink, can you confirm? Is that the adapter you are using? Per my knowledge this is the default on almost all Linux guests.

Last edited 4 months ago by pal1000 (previous) (diff)

comment:4 Changed 4 months ago by frank

Please wait with further comments to this ticket. It's about a 5.1.21 test build and we are aware of sound issues. The whole mess started with Windows 10 AU guests which required many changes in the audio code. At the moment, the audio code changed and the HDA code was adapted, the AC97 code was not yet adapted. And the HDA code still has problems (e.g. these audio gaps every few seconds).

comment:5 Changed 4 months ago by frank

The new test builds >= 115071 should restore the sound quality of 5.1.20 (sans the ALSA problem of course).

comment:6 Changed 4 weeks ago by frank

  • Status changed from new to closed
  • Resolution set to fixed

Fix is part of 5.1.24.

Note: See TracTickets for help on using tickets.

www.oracle.com
ContactPrivacy policyTerms of Use