<div dir="ltr">Hi,<div><br></div><div>yeah it turned out that when running from the VirtualBox installation path 3D support works for my frontend, seems that it comes from the fact that the COM API is using the dll&#39;s  from the installation folder. I&#39;m just gonna leave this information here in case anyone else stumbles on the same issue.</div></div><div class="gmail_extra"><br><div class="gmail_quote">2015-02-07 18:37 GMT+02:00 Rūdolfs Bundulis <span dir="ltr">&lt;<a href="mailto:rudolfs.bundulis@gmail.com" target="_blank">rudolfs.bundulis@gmail.com</a>&gt;</span>:<br><blockquote class="gmail_quote" style="margin:0 0 0 .8ex;border-left:1px #ccc solid;padding-left:1ex"><div dir="ltr">Hi,<div><br></div><div>again thanks for all the previous help, I managed to build VBox with the LogRel() but when I copied the dll&#39;s over the installation i got a ton of errors about invalid image hashes (I guess that just copying over is not the way to go). Anyhow, I came up with a different approach and made a small frontend that would basically do the same stuff as my app but also draw the output to a window. When I launch the application from the VirtualBox installation folder everything works fine - 3D support works, when I take the app and all the virtualbox binaries and put them in a random folder, it again stops working. And what is interresting that using Process Explorer I was able to see that actually two copies of VBoxC.dll are loaded (one from the installation folder and one from my folder) and one VBoxRT.dll (only from the VirtualBox installation folder). I assume the ones from the installation folder are loaded by the COM object? Is this a very very bad practice to try and deploy the VirtualBox binaries outside the installation path?</div></div><div class="HOEnZb"><div class="h5"><div class="gmail_extra"><br><div class="gmail_quote">2015-01-26 15:25 GMT+02:00 Rūdolfs Bundulis <span dir="ltr">&lt;<a href="mailto:rudolfs.bundulis@gmail.com" target="_blank">rudolfs.bundulis@gmail.com</a>&gt;</span>:<br><blockquote class="gmail_quote" style="margin:0 0 0 .8ex;border-left:1px #ccc solid;padding-left:1ex"><div dir="ltr">Hi Vitali,<div><br></div><div>this was what I was looking for, much appreciated :)</div><div><br></div><div>Best Regards,</div><div>Rudolfs Bundulis</div></div><div><div><div class="gmail_extra"><br><div class="gmail_quote">2015-01-26 14:59 GMT+02:00 Vadim Galitsyn <span dir="ltr">&lt;<a href="mailto:vadim.galitsyn@oracle.com" target="_blank">vadim.galitsyn@oracle.com</a>&gt;</span>:<br><blockquote class="gmail_quote" style="margin:0 0 0 .8ex;border-left:1px #ccc solid;padding-left:1ex"><div style="word-wrap:break-word"><div>Hi Rudolfs,</div><div><br></div><div>you could add LogRel() messages and they should appear in release log (VBox.log file) once VBox has been built w/ corresponding flag. Note, that this only works for guest R0 code (miniport). Adding LogRel() to R3 code (display driver) will not result in extra messages in log.</div><div><br></div><div>Please consider to add VBOX_WITH_R0_LOGGING=1 into LocalConfig.kmk in order to enable LogRel()’s.</div><span><font color="#888888"><div><br></div><div>Vadim</div></font></span><div><div><br><div><blockquote type="cite"><div>On 26 Jan 2015, at 15:26, Rūdolfs Bundulis &lt;<a href="mailto:rudolfs.bundulis@gmail.com" target="_blank">rudolfs.bundulis@gmail.com</a>&gt; wrote:</div><br><div><div dir="ltr">Hi Vadim,<div><br></div><div>ok clear, thanks for the info. We&#39;ll so far I haven&#39;t patched anything in the VBox code itself, as I said I have a custom frontend. Does that code help you in any way? I&#39;ll make a debug build and look for more messages and mail back if it gives any additional info, thanks for all the help so far. The main thing I wanted to understand was is there any way to see the output from the WARN macros in the miniport driver, and as far as I understand there is none.</div><div><br></div><div>Best Regards,</div><div>Rudolfs Bundulis</div></div><div class="gmail_extra"><br><div class="gmail_quote">2015-01-26 13:42 GMT+02:00 Vadim Galitsyn <span dir="ltr">&lt;<a href="mailto:vadim.galitsyn@oracle.com" target="_blank">vadim.galitsyn@oracle.com</a>&gt;</span>:<br><blockquote class="gmail_quote" style="margin:0 0 0 .8ex;border-left:1px #ccc solid;padding-left:1ex"><div style="word-wrap:break-word"><div>Hi Rudolfs,</div><div><br></div><div>Debug build of VBox itself would probably add a bit more messages to VBox.log (and to debug log as well), but this definitely will not prevent the fact that debug version of GAs cause BSOD. Is it possible if you share a patch to OSE tree with your changes, so I could take a look at it later this week (or another)?</div><span><font color="#888888"><div><br></div><div>Vadim</div></font></span><div><div><br><div><blockquote type="cite"><div>On 26 Jan 2015, at 14:00, Rūdolfs Bundulis &lt;<a href="mailto:rudolfs.bundulis@gmail.com" target="_blank">rudolfs.bundulis@gmail.com</a>&gt; wrote:</div><br><div><div dir="ltr">Hi Vadim,<div><br></div><div>Well since I also came to the the conclusion that the WinId could cause this, I tried making a dummy window for each of the IFramebuffer instances, but nothing changed. Though the windows do not have any logic in the message loop, and I do not resize them when the resolutions change - maybe this causes some errors. That is why I asked if any logs from the miniport driver is available to see where does it actually crash. If I make a debug VirtualBox build then would debug GAs work?</div><div><br></div><div>Best Regards,</div><div>Rudolfs Bundulis</div></div><div class="gmail_extra"><br><div class="gmail_quote">2015-01-26 12:50 GMT+02:00 Vadim Galitsyn <span dir="ltr">&lt;<a href="mailto:vadim.galitsyn@oracle.com" target="_blank">vadim.galitsyn@oracle.com</a>&gt;</span>:<br><blockquote class="gmail_quote" style="margin:0 0 0 .8ex;border-left:1px #ccc solid;padding-left:1ex"><div style="word-wrap:break-word"><div>Hi Rudolfs,</div><div><br></div><div>As far as I can understand, returning NULL WinID might cause the behaviour you are observing on Windows host (please note, I have not tried that locally, take it like a gesture). Seems, you also already have 3D host service running. Can you try to provide valid WinID to Main/src-client stuff as an experiment and see if things changed?</div><div><br></div><div>Regarding to GAs, I am afraid you’ll have a BSOD in guest once you attempt to boot VM with debug GAs installed. We currently have some debug R0 assertion there.</div><span><font color="#888888"><div><br></div><div>Vadim</div></font></span><div><div><br><div><blockquote type="cite"><div>On 26 Jan 2015, at 13:12, Rūdolfs Bundulis &lt;<a href="mailto:rudolfs.bundulis@gmail.com" target="_blank">rudolfs.bundulis@gmail.com</a>&gt; wrote:</div><br><div><div dir="ltr">Hi Vadim,<div><br></div><div>thanks for the pointers, I&#39;ll look up the code, I was already afraid that something is simply missing.</div><div><br></div><div>To describe what I am doing:</div><div>I am running a research project in University of Latvia where we are trying to use VirtualBox for large scale high resolution display wall construction - basically we run VirtualBox with a custom frontend that takes the video data from the VRAM, encodes it and streams over to a display wall, currently we&#39;ve been able to run a 9600x5400 surface with Windows XPDM (we set this resolution as a hint and then internally split it to  5*5 1920x1080 displays) , which is really impressive, so thanks again for the great software. In terms of resolution I guess this is as far as the existing 256MB VRAM limit in VirtualBox can go (at least according to the calculations for framebuffer needs provided by Klaus Erspenlaub and mentioned in your code). Since the resolution limit is reached we are trying to address two more issues - 3D support and a weird unaligned stack crash in VBoxREM.dll with more than 1 CPU shared to the machine (for the second issue I need to do some more research as to where it is coming from before I ask any help here). As for the 3D - we&#39;d basically want our software to function in the same way the VirtualBox QT client does, but currently it does not. Thanks for the pointer about the HGCM/OpenGL service, I&#39;ll check out that code and see what I can adapt.</div><div><br></div><div>Our software basically uses the VirtualBox COM interface to create the needed machine, set the number of displays/resolutions, injects the IFramebuffer instances and powers up the machine via the IConsole interface. So I examined all the IFramebuffer implementations in VirtualBox frontends, and didn&#39;t see anything very special in the 3D related callbacks there. As for the log - I tried to compare the log of a session from our software with a session from the same machine under QT fronted where the 3D acceleration works. Basically there were no errors and differences, in both cases the logs contained the lines about OpenGL support (i guess this comes from the OpenGL capability test exe), I&#39;ll send both logs as soon as I get back to that machine but I doubt they&#39;ll give much help, since they don&#39;t have any errors, and in both of them the guest additions log line states that acceleration is supported. Basically the only thing that differs is that the D3D/OpenGL (we&#39;ve tried both API&#39;s, since the test application is built on Unity it is trivial to force either mode) device creation fails on our frontend. That is why I asked about the get_WinId, I examined the miniport driver code and as far as I understood it uses the window id value to create a swap chain. Out frontend does not have an actual window, so I am always returning NULL, can this cause an error? I also saw that the miniport driver has a lot of WARN macros, is  the output visible anywhere? I tried using DebugView but that didn&#39;t help? Should I try building a debug version of guest additions to get some log information?</div><div><br></div><div>Best Regards,</div><div>Rudolfs Bundulis</div></div><div class="gmail_extra"><br><div class="gmail_quote">2015-01-26 10:34 GMT+02:00 Vadim Galitsyn <span dir="ltr">&lt;<a href="mailto:vadim.galitsyn@oracle.com" target="_blank">vadim.galitsyn@oracle.com</a>&gt;</span>:<br><blockquote class="gmail_quote" style="margin:0 0 0 .8ex;border-left:1px #ccc solid;padding-left:1ex">Hi Rudolfs,<br>
<br>
In order to provide 3D acceleration, VBox HGCM/OpenGL host service should be running. It is currently a part of VirtualBoxVM process (ShCrOpenGL thread). In order to provide 3D acceleration support for your frontend, I am afraid, you need to adapt stuff from this thread for your code. And I am afraid this might be not that easy (there is a bit of magic when VBox GUI conversates w/ 3D stuff). Please refer to src/VBox/HostServices/SharedOpenGL and src/VBox/GuestHost/OpenGL sources.<br>
<br>
Btw, if you describe a little bit more why do you need this and what you already have done, maybe I could explain you more things/steps you need to do in order to reach the goal. VBox.log also might be helpful.<br>
<br>
Vadim<br>
<div><div><br>
<br>
&gt; On 24 Jan 2015, at 14:14, Rūdolfs Bundulis &lt;<a href="mailto:rudolfs.bundulis@gmail.com" target="_blank">rudolfs.bundulis@gmail.com</a>&gt; wrote:<br>
&gt;<br>
&gt; Hi,<br>
&gt;<br>
&gt; I&#39;m having a bit of a hard time understanding why my custom framebuffer cannot use the 3D acceleration feature. I have a Windows 7 guest machine (3D acceleration enabled, guest additions installed) and a Unity demo application. Under the default QT GUI the application launches fine, while under my frontend Unity is not able to create the D3D device. First I though that this could be due to incorrect implementation of IFramebuffer, but when I looked at UIFrameBuffer::Notify3DEvent(ULONG uType, BYTE *pData) in UIFrameBuffer.cpp there wasn&#39;t any special magic there. Are there any hints to guide me towards understanding the cause of this? Is there any tracing facilities for the guest miniport driver? Also, I don&#39;t have a window handle for my frontend since there is no actual window. If I am returning 0 in get_WinId in my framebuffer can that mess things up?<br>
&gt;<br>
&gt; Best Regards,<br>
&gt; Rudolfs Bundulis<br>
</div></div>&gt; _______________________________________________<br>
&gt; vbox-dev mailing list<br>
&gt; <a href="mailto:vbox-dev@virtualbox.org" target="_blank">vbox-dev@virtualbox.org</a><br>
&gt; <a href="https://www.virtualbox.org/mailman/listinfo/vbox-dev" target="_blank">https://www.virtualbox.org/mailman/listinfo/vbox-dev</a><br>
<br>
</blockquote></div><br></div>
</div></blockquote></div><br></div></div></div></blockquote></div><br></div>
</div></blockquote></div><br></div></div></div></blockquote></div><br></div>
</div></blockquote></div><br></div></div></div></blockquote></div><br></div>
</div></div></blockquote></div><br></div>
</div></div></blockquote></div><br></div>