[vbox-dev] Reading Guest Properties for running VM (SOAP APIs)

Joseph Smith joseph1962smith at yahoo.com
Mon Jun 28 11:34:01 PDT 2010


Hi Klaus,

Yaay for me!  I'm doing something right! <smile>  It's all that VBoxManage advice ... ha ha ... 

>From your response then ... are you indicating this could be a prob with vboxwebsrv ?  VBoxManage does work correctly ... so the lower-level API obviously works.

It is nice to get some sense of direction on this thoguh ... I've been beating my head against a wall not wanting to ask for help before checking every possibility.


Thanks,
Joe




________________________________
From: Klaus Espenlaub <Klaus.Espenlaub at Sun.COM>
To: Joseph Smith <joseph1962smith at yahoo.com>
Cc: vbox-dev at virtualbox.org
Sent: Mon, June 28, 2010 2:27:08 PM
Subject: Re: [vbox-dev] Reading Guest Properties for running VM (SOAP APIs)

Joseph Smith wrote:
> Hi Klaus,
> 
> Thanks for the reply.  I'm not able to re-run the test just now ... but will later this evening.
> 
> Actually ... the message I put below was copied directly from the output of the soap fault message ... so I did not modify the message in any way.  Not sure why it was reported that way.  I'll investigate further.

Hehe. Thanks for spotting a bug then ;)

> I am pretty sure I am not using a IVirtualBox::getMachine ref though I may have made such a mistake and not realized it.  Later tonight when I get a chance to look at the code I will double-check.

Dug a little deeper, and what's happening actually is an error asking the VM for up to date guest properties. Haven't seen that one ever.

So you're definitely doing the right thing, just the VM process is confused. Very odd....

Klaus

> Thanks again,
> Joe
> 
> ------------------------------------------------------------------------
> *From:* Klaus Espenlaub <Klaus.Espenlaub at Sun.COM>
> *To:* Joseph Smith <joseph1962smith at yahoo.com>
> *Cc:* vbox-dev at virtualbox.org
> *Sent:* Mon, June 28, 2010 12:38:29 PM
> *Subject:* Re: [vbox-dev] Reading Guest Properties for running VM (SOAP APIs)
> 
> Joseph Smith wrote:
>  > Hi,
>  >
>  > I am encountering some challenges when trying to retrieve guest properties (enumerateGuestProperties) via the SOAP API.
>  >
>  > I am able to use this API and retreive guest properties if the guest is not running ... but get a runtime exception if I try when the guest is running.  I know it can be done since VBoxManage is able to ... but I'm wondering if this could possibly be a vboxwebsrv  problem.  Essentially ... the steps I use are:
>  >
>  > 1) Instantiate a new Session object
>  > 2) Using this session object ... try to open a new session (openSession)
>  > 3) If getting a new session fails ... try to open an existing session (openExistingSession)
>  > 3) With the opened session object ... get the machine object reference (ISession::machine)
>  > 4) Using the machine reference ... enumerate the guest properties (ISession::enumerateGuestProperties)
>  >
>  > If the VM is not running ... it works perfectly.  If the VM is running ... a runtime exception is thrown.  The error thrown is:
>  >      "VirtualBox error: Internal application error (0x2147500037)"
> 
> Printing 0x in front of a number doesn't make it hex ;)
> 
> This is error 0x80004005 = E_FAIL.
> 
>  From the looks you're not doing what you claim, as exactly this sequence works fine in VBoxManage. Sure that you're not accidentally using an IMachine reference returned by IVirtualBox::getMachine?
> 
> Klaus
> 
>  >
>  > Using the same Machine reference object I can retrieve other machine specific information ... so I know the machine ref is valid (additionally, the UUID on the machine ref matches the UUID of the VM).
>  >
>  > I am also able to use this same approach to getting a session for both a non-running and running VM to start/stop/pause or otherwise manage a VM.  As frequently suggested (<smile>) ... I have looked over how VBoxManage does it ... and I am unable to see a difference between how VBoxManage retreives the information when compared to they way I do.
>  >
>  > I'm sure I must be doing something wrong ... but it sure does not seem very obvious.
>  >
>  > Anyone have any suggestions they can offer ?
>  >
>  >
>  > Thanks,
>  > Joe
>  >
>  >
>  > ------------------------------------------------------------------------
>  >
>  > _______________________________________________
>  > vbox-dev mailing list
>  > vbox-dev at virtualbox.org <mailto:vbox-dev at virtualbox.org>
>  > http://vbox.innotek.de/mailman/listinfo/vbox-dev
> 
> 



      
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: http://www.virtualbox.org/pipermail/vbox-dev/attachments/20100628/ee987e0d/attachment-0001.html 


More information about the vbox-dev mailing list